ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η κατάσταση της υγείας ορισμένων ασθενών, δεν επιτρέπει την επαρκή πρόσληψη τροφής, φαρμάκων και νερού γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την σίτισή τους κατ’οίκον και δυνητικά θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωσή τους.
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις προτείνεται η τοποθέτηση διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας, μέθοδος η οποία επιτρέπει τη σίτιση του ασθενούς διαμέσου ενός καθετήρα ο οποίος εξέρχεται από το στομάχι διαπερνώντας το κοιλιακό τοίχωμα.
Πλεονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το γεγονός ότι είναι μία ιατρική πράξη σχετικά απλή, γρήγορη και ελάχιστα τραυματική η οποία πραγματοποιείται με χορήγηση ενδοφλέβιας καταστολής (μέθη) πάντα υπό την επίβλεψη αναισθησιολόγου.
Εκτελείται με τη χρήση εύκαμπτου ενδοσκοπίου (γαστροσκόπιο) το οποίο εισάγεται από το στόμα και προωθείται στο στομάχι. Εκτιμάται η κατάσταση του γαστρεντερικού σωλήνα και επισημαίνεται το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί ο καθετήρας.
Δεν απαιτούνται ράμματα για τη στερέωση του καθετήρα ο οποίος παραμένει για διάστημα 6 -9 μηνών.
Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η τοποθέτηση ανταλλακτικού σωλήνα γίνεται κατ’οίκον καθώς δεν απαιτείται εκ νέου ενδοσκόπηση.
Ο καθετήρας σίτισης μπορεί να αφαιρεθεί μόνιμα εφόσον η κατάσταση της υγείας του ασθενούς αναστραφεί και μπορεί να επανασιτισθεί επαρκώς από το στόμα.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι δεν καταργείται η φυσιολογική οδό σίτισης και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει παράλληλα να τρέφεται και να ενυδατώνεται από το στόμα.
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ;
- Διακοπή αντιπηκτικής αγωγής μετά από συνεννόηση των γιατρών
- Έλεγχος της πηκτικότητας του αίματος την παραμονή της εξέτασης
- 8ωρη νηστεία
ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΛΟΚΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ;
- Ο πόνος είναι η συχνότερη επιπλοκή της ενδοσκοπικής γαστροστομίας και αντιμετωπίζεται με τη συστηματική χορήγηση αναλγητικών
- Σπανιότερες επιπλοκές αποτελούν:
- Η περιστομική λοίμωξη η οποία εκδηλώνεται λίγες ημέρες μετά την επέμβαση με ερυθρότητα, οίδημα, και πόνο γύρω από τη στομία και συνήθως ανταποκρίνεται καλά στη χορήγηση συστηματικών αντιβιοτικών και τοπικών αντισηπτικών
- Η αιμορραγία, εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά και μπορεί να απαιτήσει επαναληπτική ενδοσκόπηση, μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του
- Η περιτονίτιδα. Απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
ΤΗΡΗΘΟΥΝ;
Μετά την τοποθέτηση της γαστροστομίας συστήνεται μονοήμερη νοσηλεία. Ήδη από το απόγευμα της τοποθέτησης της γαστροστομίας αρχίζει η χορήγηση διαυγών υγρών ενώ το επόμενο πρωί χορηγείται αλεσμένη τροφή. Εφόσον γίνεται καλώς ανεκτή από τον ασθενή προχωρούμε στην κανονική, πλήρη σίτιση σύμφωνα με τις θερμιδικές του ανάγκες.
Η περιποίηση του κοιλιακού τραύματος και η διατήρηση της καλής κατάστασης του καθετήρα σιτίσεως μπορούν πολύ εύκολα να πραγματοποιηθούν από το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς καθώς δεν απαιτείται εξειδικευμένη νοσηλευτική φροντίδα.
Η τοποθέτηση Διαδερμικής Ενδοσκοπικής Γαστροστομίας Σιτίσεως πραγματοποιείται σε οργανωμένο, σύγχρονο Ενδοσκοπικό Εργαστήριο Ιδιωτικής Κλινικής της Θεσσαλονίκης